Què està passant realment a les caixes?

Publicado en por noticias-alternativas.redacción

Què està passant realment a les caixes? 

Abel Veiga Copo - 2011.01.26 CINC DIES 

Bancos y cajas reducen su participación en la Bolsa por culpa de la crisis

Amb comptagotes arriben informacions. 

S'especula i es llancen ultimàtums, però aquesta vegada semblen reals. Cal conèixer encara els estats financers, els reals, i ben auditats. 

Des de fa unes setmanes se'ns venia advertint que el Govern havia de tractar de donar un pas més a la reestructuració financera. 
  
El guió cobra una nova partitura. 

Ja no es tracta de reduir el nombre, ara es diu recapitalitzar, canviar l'estructura i personalitat jurídica, fer bancs, emetre capital, accions, i en últim cas, si els mercats no responen o discriminen atès que les caixes no informen de les seves pèrdues, el fons de rescat injectarà capital públic, i entraran durant un màxim de cinc anys en els òrgans de govern de les caixes. 

¿Tan malament estaven les caixes d'estalvis i alguns bancs per ara adoptar mesures tan exigents i que no tenen res a veure amb les fusions de l'any passat? 

El pitjor és la zona de penombra que aquests dies impregna l'atmosfera. Dimes i diretes, possibles mesures, terminis, solvències, nacionalitzacions. Tot això ben amanit d'incerteses i termes deliberadament ambigus. 

És que no és millor adoptar una regulació seriosa i rigorosa, i informar amb dades certes de la veritable situació, en comptes d'especular, llançar xifres i esperar a veure com reaccionen tots? 

I immediatament sorgeixen molts dubtes, què se sabia fa un any o uns mesos de tot això i per què no es va actuar o es van permetre agres disputes tant econòmiques com polítiques en la fusió d'algunes entitats ", 

¿Què ha fet en tots aquests anys la supervisió?, 

¿Per què s'ha hagut d'arribar a aquest moment de punt final per al que han estat les caixes d'estalvis?, 

De què ha servit aquest invent anodí i artificiós dels SIP si del que es tracta és de solvència i capitalització? 

Aquestes han fracassat estrepitosament, afavorint cert localisme i dependència encara partidista. 

Massa temps perdut. 

Ara tot es redueix a la imperiosa necessitat d'obtenir finançament en els mercats, generar plusvàlues, vendre actius i risc immobiliari que se'ls va permetre adquirir i especular fins a l'extenuació. 

Alguns ho aconseguiran, potser la majoria, altres no, i tindran, primer, d'esdevenir societats anònimes bancàries, després, emetre capital i el FROB comprar-lo i seure en el consell d'administració. 

Com van a obtenir capital privat si no es radiografia exactament un passiu i unes pèrdues que han tenallat la viabilitat de moltes? 

Però hi ha una altra aresta que no convé oblidar, molts dels gestors i òrgans de govern de les caixes segueixen sent els mateixos que han portat o conduït a les mateixes a aquesta situació. La realitat és tossuda i la hipocresia alta. 

Per ara era diners públics, ben remunerat a un 7% a través del FROB, però a partir d'aquest moment, i si s'aixeca la veda, tot canviarà, seran societats i la lluita per la butaca el marcarà el mercat. 

Adéu a la ingerència nefasta dels polítics en les caixes. És un començament, però res tornarà a ser igual. 

Des de quan se sabia tot això?, Per què no s'ha volgut escoltar els organismes monetaris internacionals i fins i tot al Banc d'Espanya? 

Definitivament, les que sobrevisquin segregaran el financer del fundacional. Veurem on es queden els polítics. 

Abel Veiga Copo. Director del Departament de Dret Econòmic i Social de ICADE 

NOTA de CIBERNOTICIAS: 

Com no es nacionalitzen de cop i ja, 
les caixes que ja se sap 
que es van a nacionalitzar, 
els donarà temps 
als polítics corruptes 
que les manegen 
per saquejar amb crèdits dubtosos 
abans que els facin fora a puntades 
els nous administradors.

Etiquetado en CATALA

Para estar informado de los últimos artículos, suscríbase:

Comentar este post